Wat is een domein(naam)?

Een domein is eigenlijk een lang "telefoonnummer" waar je online op te bereiken bent. Daar dit nummer (het IP-adres) reuze lastig is te onthouden, mag je gelukkig een eigen unieke naam voor je domein bedenken. Een domeinnaamsysteem (DNS) zet je IP-adres om naar een domeinnaam. Veelal worden domeinnamen gebruikt voor websites of -shops, maar ook voor een persoonlijk mailadres.

Je domeinnaam is vervolgens onderdeel van een "uniform resource locator" oftewel URL. Een voorbeeld van een URL is https://www.wolq.nl/team-zoho-partner-wolq en laten we eens kijken naar de anatomie van deze URL.
  1. https:// - staat voor "Hypertext Transfer Protocol" en is een manier om online informatie te verzenden en ontvangen. De "s" op het eind, geeft aan dat we te maken hebben met een beveiligde verbinding.
  2. www. - staat voor "World Wide Web". In het Nederlands wereldwijde web, maar simpelweg web mag ook. Vaak verwijst het ook naar een ander gedeelte op hetzelfde domein, bijvoorbeeld https://support.wolq.nl/portal/nl/home. Hierbij verwijst "support" naar ons helpcenter.
  3. wolq - is dus de domeinnaam.
  4. .nl - is het Top Level Domein of TLD en wordt ook wel de domeinextensie genoemd. Meestal wordt hier het land van de doelgroep voor gebruikt, maar er zijn ook generieke extensies als “.com”, “.net” of “.org”.
  5. /portal - verwijst naar een specifieke pagina op het domein.
Het is niet mogelijk om je bij Zoho te laten registreren, maar bij een domeinhost. Deze bedrijven hebben toestemming om domeinen voor klanten te registreren.